Oorsprong van het Pompoensoep recept

Wist je dat de pompoen familie is van komkommer en de kalebas? Het zijn van oorsprong hele oude cultuurgewassen die in Midden - en Zuid-Amerika al duizenden jaren voor Christus werden verbouwd en gegeten. Pas in de 16e eeuw kwamen deze gewassen naar Europa. 

Verschillende soorten pompoenen

De pompoenen behoren tot de familie van Cucurbita, een familie van wel 12 soorten vruchten. Sommige van deze vruchten zijn eetbaar, anderen weer niet. Zo kun je bijvoorbeeld kalebassen alleen gebruiken om leuke decoraties van te maken. Een deel van de 12 soorten heb ik hieronder voor je opgeschreven:
 • Vijgenbladpompoen
 • Reuzenpompoen
 • Muskuspompoen
 • Sierpompoen
 • Ayote

Tradities met pompoenen

Aan het einde van het jaar, zo in oktober, zie je overal ineens pompoenen verschijnen. Dit heeft natuurlijk te maken met Halloween, een uit Amerika overgewaaide feestdag waarbij kinderen de straat op gaan om snoepjes op te halen, het zogenaamde trick-or-treat. 

Van oorsprong is het een Keltisch feest, de Keltische variant van oudjaarsdag. 1 november was traditioneel het einde van het oogstseizoen en het begin van de winter. De meeste boeren hadden het graan in de graanschuur en het vee in de stallen voor de winter en dit was reden voor een feest met grote vreugdevuren. De naam Halloween is voor het eerst gebruikt in Schotland zo rond 1680 en zou een verbastering zijn van All Hallows'Even ofwel de avond voor Allerheiligen. 

Pompoensoep - pompoentaart - pompoenbrood

We kennen een aantal traditionele gerechten waarin pompoenen worden verwerkt. Denk aan pompoentaart, pompoensoep en bijvoorbeeld pompoenbrood. Hierbij wordt vooral het vruchtvlees gebruikt. Ook de zaden, rijk aan olie werden in vroeger tijden veel gebruikt. Geroosterd zijn ze heerlijk van smaak. De zaden zijn overigens minder geschikt om te gebruiken in een pompoensoep-recept

Daarnaast worden de bloemen van de pompoen vaak gebruikt als eetbare garnering vooral in Midden-Amerika. De pompoenbloem heeft van nature een zachte smaak. De pompoenbloem kun je vullen met een gehakt mengsel of, in het geval van een vegetarisch gerecht, met een mengsel van diverse groenten. Ook is het mogelijk de pompoenbloem te frituren mits je deze van tevoren van een laagje deeg voorziet.

Meest voorkomende soorten pompoenen

De reuzenpompoen

Deze pompoen soort kan makkelijk een omvang van één meter bereiken met een gewicht van boven de 60 kilo. De stengels groeien maar door en lengtes van 8 meter en meer zijn geen uitzondering. Dit is de pompoensoort die je het meest ziet met Halloween, de platte boven - en onderkant en de rood - orangje kleur. Ook wordt deze pompoensoort het meest gebruikt voor tentoonstellingen over pompoenen omdat hij zo herkenbaar is. Wanneer je deze vrucht koel en donker bewaart, blijft deze maandenlang goed. Let wel, begint de pompoen eenmaal te rotten, begint hij ook enorm te stinken en kun je hem ook niet meer eten. 

De reuzenpompoen kun je prima gebruiken om jam te maken. Het meest gebruikte pompoenras hiervoor is de Goliath. Het Japanse ras, de Hokkaido, kent een gewicht van tussen de 2 en 5 kilo en heeft een iets sterkere, zoete smaak. Er bestaat ook een ras met een meer groene kleur, de kastanjepompoen, met een met kastanje-achtige smaak. Deze heeft okerkleurig vruchtvlees.

De courgette

Je zou het niet zeggen maar de courgette is familie van van pompoen. De naam courgette of kussa is afkomstig uit Frankrijk. In Italië noemen ze de courgette overigens zuchetti, in Amerika zucchini. Wist je dat we een courgette eigenlijk onrijp eten? De vrucht, die meestal geoogst wordt wanneer hij 20 cm lang is heeft een flauwe smaak. Oogst je de courgette in een later stadium, als de vrucht groter is, dan verandert de structuur en is hij meer spons-achtig. Ook de bloemen van de courgette kun je eten. 

De pattison

Je herkent de pattisons aan hun lichte kleuren - wit - geel - lichtgroen - ze zijn schotelvorming, bijna plat en hebben een soort geribbelde rand. Net als je een pastakussentje met je vork hebt dichtgemaakt. Ze zijn niet groot, ongeveer 15 tot 20 centimeter en wanneer je de vrucht open snijdt lijkt het vruchtvlees het meest op dat van een courgette. Ze zijn prima geschikt om te vullen, smaken lekker in een pompoensoep-recept en stoofschotels. Je ziet ze zelfs in bloemstukken om ze wat meer body te geven. 
 

Een simpel pompoensoep recept

Dit handige pompoensoep recept kun je vinden op Brendakookt.nl

Ingrediënten:

 • 1 pompoen ( bijvoorbeeld Buckskin-Kuri )
 • 2 grote uien
 • 3 tenen verse knoflook
 • peper
 • zout
 • nootmuskaat
 • bouillonpoeder of blokje
 • vers gesneden bieslook
 • room ( of crème fraîche )

Bereiding:

1. Was de pompoen, verwijder de steel en snijd de pompoen door midden
2. Verwijder de pitten en vezels met een lepel. Het is niet nodig de pompoen te schillen
3. Snijd de pompoen in kleine stukjes
4. Snijd de ui fijn, fruit dit samen met de geperste knoflook even aan
5. Voeg de pompoen toe als de ui glazig ziet
6. Kook dit samen met 2 liter water , peper, zout en nootmuskaas in 20 minuten gaar
7. Pureer de soep met een staafmixer of in de blender
8. Maak de pompoensoep af met een bouillonblokje en voeg eventueel nog extra peper en zout toe.

Eet smakelijk!

Copyright © 2009 - 2019 LDB Sales B.V.